Lesní terapie

Šinrin-joku neboli lesní koupel - Jitka Selingerová

Když se procházíme lesem, zažíváme příjemné pocity uvolnění a pohody. Všichni to tak nějak instinktivně víme, že pobyt v přírodě nám prospívá. Ale čím to les dělá a jaké všechny benefity pobyt v lese přináší? 

V Japonsku se jako jedni z prvních vrhli do vědeckého zkoumání lesa, aby právě toto zjistili. Závěry výzkumů jsou natolik přesvědčivé, že po celém světě vznikají lesní centra terapie, certifikované lesní stezky a pobyt v lese je předepisován doktory namísto léků. Těm z nás, kteří trávíme v přírodě každou volnou chvilku, to přijde lehce absurdní. To přece ví každý, že chodit do lesa je  fajn, tak proč na to dělat výzkumy? Nenosí tak trochu dříví do lesa? Bohužel je čím dál více lidí, kteří se nedostanou do přírody jak je měsíc dlouhý, pracují desítky hodin denně, přestávají vnímat jaké je počasí a roční období. Místo toho si pěstují chronický stres a řadu zdravotních problémů. Les má většina z nás v blízkém dosahu, tak proč nevyužít jeho účinků, když je to zdarma a bez vedlejších účinků.

Lesní lékárna

Zkuste na chvíli zavřít oči a představit si, že jste v lese. Rozhlédněte se kolem sebe, zaposlouchejte se do zvuků a vdechněte všechny ty úžasné vůně. Právě jste ochutnali kousek z lesní lékárny. Základem lesní terapie je právě propojení se skrze svých pět smyslů zase s přírodou, jejíž jsme vždy byli součástí, ale životem v technokratických[PS1]  městech se jí velmi odcizujeme. Důsledky na sebe nenechají dlouho čekat –  zvyšující se vnitřní napětí, poruchy spánku, oslabená imunita, zvýšený tlak atd.

Takže ještě jednou. Rozhlédneme se a vnímáme uklidňující zrakové vjemy v zelených a modrých odstínech. Nadechneme se a cítíme lesní vůni (fytoncidy). Zaposloucháme se do zurčení potoku, zpěvu ptáků a ševelení listů. Pohladíme hrubou kůru, zanoříme ruce do chladivého potoka, projdeme se bosky po trávě. Ochutnáme borůvky či lesní jahody. Všechny tyto vjemy tvoří jednotlivé složky lesní léčby. Nejlépe fungují pěkně pohromadě, ale využít je můžeme i odděleně. Například kancelář či domov si provoníme esenciálními oleji z borovice a cedru. Zvuky přírody si můžeme pustit z internetu, kde je dnes k sehnání řada kvalitních nahrávek. V neposlední řadě to jsou pak pokojové rostliny, které nám přímo zprostředkovávají kus přírody u nás doma.

Benefitů lesní terapie je celá řada. Zlepšuje spánek, podporuje imunitní systém, snižuje hladinu stresových hormonů, stavů napětí, úzkosti, vzteku, únavy a zmatku. Napomáhá ke zklidnění srdečního tepu, snižuje krevní tlak a stimuluje příjemnou náladu. Lesní terapie dále ulevuje od negativních emocí, povzbuzuje pozitivní myšlení, tvořivost a řešení problémů, rozbíjí tvůrčí bloky, zlepšuje paměť a celkově „čistí“ hlavu a pomáhá myslet.

cesta

Jak na to

Začít můžeme kdekoli – v lese či parku. Vypneme mobil. Vyhradíme si čas, ideálně dvě hodiny a s plným vědomím a všemi pěti smysly si vychutnáváme pobyt venku. Zpomalíme, zapomeneme na čas a vnímáme přítomný okamžik. Stačí, když ujdeme jen pár kilometrů, můžeme se zastavit kdykoli chceme, uděláme si piknik nebo si zacvičíme.

„Prostě si najděte místo, kde jsou stromy a kde je vám dobře a dejte se do toho!“

Pokud byste se chtěli o lesní terapii dozvědět více, stačí šáhnout po některé z publikací, které byly do češtiny přeloženy nebo můžete přímo využít služeb certifikovaného průvodce lesní terapií.

Napsat komentář