Párová terapie

Párová terapie

Co je to párová terapie?

Jít do párové terapie znamená, že Vy a Váš partner/partnerka jdete společně na sezení k psychologovi, terapeutovi. Je jedno jestli žijete v manželství nebo na psí knížku. Důležité je, že tvoříte pár. Po celou dobu jste tam společně a i další sezení jsou společná. To je důležité pro vytvoření atmosféry důvěry, kdy všichni slyší všechno. Pokud by se jeden z partnerů sešel s terapeutem sám v individuální konzultaci, aby mu něco dovysvětlil, tak druhý z partnerů může mít pocit, že proti němu uzavřeli koalici a terapeut je předpojatý. Nabízí se i otázka, proč to není možné vzít do společné konzultace. Pokud je to něco důležitého, tím spíše by to měl partner vědět, pokud to není důležité, tak proč to říkat „na tajňáka“ terapeutovi.

Proč vůbec chodit do párové terapie?

Do párové terapie lidé chodí, když si ve vztahu nevědí rady. Zkusili možné i nemožné, ale vztah nefunguje tak, jak by chtěli. Jsou nespokojení, frustrovaní a chtěli by to změnit, protože o vztah stojí a nechtějí o něj přijít, byť někdy třeba už i o rozchodu přemýšlejí. Někdo může namítnout, že co si ti dva uvaří, by si také měli sami vyřešit a proč o svých problémech povídat někomu cizímu. Je pravda, že největší díl práce je vždy na partnerech samotných a pokud oni sami „nemáknou“, tak se nic neposune a nezlepší. Na druhou stranu, právě proto že je terapeut cizí člověk, tak není emočně vtáhnutý do párového problému, má odstup a nadhled. Když k tomu přidá své odborné znalosti, tak Vám může nabídnout a ukázat pohledy, řešení, které sami nevidíte a které by Vás nenapadly.

Je lepší párová nebo individuální terapie?

Pokud řešíte vztahový problém, vždy upřednostňujte párovou konzultaci. Když se druhému partnerovi nechce přijít, je možné řešit partnerskou problematiku i v individuálním sezení. Výsledky bývají jen částečné, ale i tak si pro sebe leccos odnesete. Nakonec partneři jsou jak spojené nádoby. Takže když se něco změní u jednoho, nutně přijde změna i u druhého.

Někdy se stává, že v průběhu párové terapie dojdete s terapeutem k tomu, že by bylo pro jednoho či oba přínosnější chodit na individuální terapii. Stává se to v případě, že člověk prožil například bolavou, traumatickou zkušenost, kterou nemá zpracovanou a přenáší ji (většinou nevědomky) do vztahu, kde to dělá větší či menší problémy. V takovém případě se vždy volí jiný terapeut, u kterého probíhá individuální práce, aby byl stále zachován bezpečný prostor pro řešení párových záležitostí u párového terapeuta.

Zvolit jednoho terapeuta nebo tandem dvou?

Než se objednáte na párovou terapii, ještě stojí před Vámi rozhodnutí o počtu terapeutů a jejich pohlaví. Někomu může být příjemnější jít k terapeutce ženě, jiný zvolí raději terapeuta muže. Třetí možností je volba dvou terapeutů muže i ženy. Nespornou výhodou je, že ani jeden z partnerů se pak nemusí cítit „v oslabení“, tj. nejsou tam dvě ženy na jednoho muže. Máte zajištěnou vyrovnanost mužsko-ženského pohledu. Oba partneři mohou dostávat podporu současně. Dva terapeuti zachytí více než jen jeden, takže je větší pravděpodobnost, že se nic důležitého neztratí. Dva terapeuti také snáze pohlídají, aby oba partneři měli během sezení prostor pro vyjádření. V neposlední řadě víc hlav víc ví. V případě dvou odborníků máte k dispozici dvojnásobnou zkušenost a vědomosti. Pro pár pak může být užitečné a inspirativní, jak spolu mezi sebou terapeuti komunikují, zvlášť když ti terapeuti jsou partneři jako my s manželem.

Kdy párová terapie nemá smysl?

Do párové terapie nechoďte, pokud víte, že o vztah nestojíte a jste si jistí rozchodem. V tom případě sice také můžete přijít dohromady, ale budeme řešit to, jak se slušně rozejít, nikoli váš vztah. Pokud si potřebujete ujasnit, zda vztah chcete nebo ne, volte nejdříve individuální sezení. Párová terapie také nemívá valné úspěchy, pokud má jeden z partnerů vážnější psychické obtíže, např. porucha osobnosti, schizofrenie apod. Stejně tak nemá párová terapie smysl, pokud mezi partnery probíhá domácí násilí (fyzické nebo psychické) nebo je jeden z partnerů silný manipulátor. V takových případech je vždy vhodnější individuální konzultace.

Dopředu říkám, že terapie není návštěva cukrárny. Ne vždy od terapeuta uslyšíte to, co byste chtěli a co se vám bude líbit. Ale o tom to nakonec také je. Terapeut kope za celý vztah nikoli za jednotlivé partnery, jako je tomu v individuálním sezení a v tom je

kouzlo a síla párové terapie.