Všech pět pohromadě

Právě si prohlížíte Všech pět pohromadě

Máte všech pět pohromadě?

Všech pět pohromadě je technika všímavosti a ukotvení v prožívané skutečnosti od Dr. Mirka Frýby, kterou představil účastníkům svého semináře už v roce 1994     http://www.satiterapie.cz/download/kazuistiky-a-techniky/Fryba1994.pdf
Cvičení je možno použít, kdykoli se necítíte ve své kůži, jste ve stresu, v napětí, hlavu máte plnou myšlenek a víří tam zmatek, který se nedá zastavit. Zjednodušeně řečeno jste „mimo sebe“. Cílem cvičení je ukotvit se v přítomnosti, tady a teď.  Uzemnit se v tělesném prožívání a celkově se zklidnit.

Postup

Najděte si klidné místo, kde Vás nebude nic rušit, vypněte mobil. Pohodlně se posaďte s nohama na zemi, ruce nechte svěšené volně v klíně. Nekřižte ani ruce ani nohy. Zavřete oči nebo je sklopte a zaměřte se na jeden bod na zemi. Zhluboka se několikrát nadechněte. S každým nádechem uvolňujte napětí v těle, kdekoli je cítíte.

  1. Nejprve zaměřte svoji pozornost na svá chodidla, jak se dotýkají podlahy, chodníku. Jemně zahýbejte prsty u nohou, cítíte dotyk se zemí. Uvědomte si, jak se vaše ruce dotýkají – cítíte teplo, strukturu látky. Vnímejte dotyk se židlí (lavičkou). Znovu si proberte všechna místa, kde vnímáte dotyk – nohy, ruce, rty, záda. Máte HMAT.
  2. Nyní se zaměřte na chuť v ústech, můžete pohnout jazykem, uvědomte si, co chutnáte. Máte CHUŤ.
  3. Přeneste svoji pozornost na nos, plíce, na svůj dech. Nasajte vzduch a všímejte si různých vůní, pachů. Pouze je vnímejte bez hodnocení. Máte ČICH.
  4. Teď na kratičký okamžik otevřete oči. Vnímejte barvy, stíny, světlo. Máte ZRAK.
  5. Nakonec se přesuňte ke svým uším, všímejte si různých zvuků, které k Vám doléhají z blízka i z daleka i z Vašeho těla. Máte SLUCH.

Ještě jednou si proberte jeden smysl po druhém: hmatám – chutnám – čichám – vidím – slyším

Zhluboka se nadechněte a můžete prohlásit: „Ano, mám všech pět pohromadě“.

Po cvičení si uvědomte, jak se změnilo Vaše prožívání, co Vám to přineslo a co odneslo. Náš mozek může vnímat plnou pozorností jen jednu věc. Takže když jste se plně koncentrovali na jednotlivé smysly, ve Vaší hlavně nebyl žádný chaos, ani nepříjemné myšlenky. Moc fajn pocit.